Forskning forbinder amalgam med Alzheimers, demens og sklerose
Af Ulla Danielsen, journalist, 30. oktober 2007
Amerikanske forskere fandt i 1990erne kviksølv i hjernevæv fra afdøde Alzheimers patienter.
Østrig, Frankrig, England og Norge har påbegyndt politiske processer med det formål at afskaffe amalgam på grund af den betydelige risiko for at skade menneskers helbred, skriver speciallæge i intern medicin og kirurgi, Bruce Philip Kyle i en gennemgang af den internationale forskning på området.
De mange videnskabelige undersøgelser er beskrevet i debatbogen "Sund Skepsis".
Bruce Philip Kyle skriver bl.a. at det ikke længere er et debatemne, at amalgam-deriveret kviksølv ophobes i menneskeligt hjernevæv.
I 1990 konstaterede amerikanske forskere fra University of Kentucky for første gang, at kviksølvkoncentrationer i hjernevævsprøver fra obducerede Alzheimers patienter var ekstremt forhøjede i de samme områder, hvor man i forvejen vidste, at sygdommens ødelæggende effekt er særlig udtalt – nemlig nucleus basalis.
Boyd Haley, professor i medicinsk biokemi fra det samme forskningscenter, opnåede et vigtigt gennembrud i 1993, da han påviste, at ganske små mængder af kviksølv producerer de samme ødelæggende celleskader, der ses ved Alzheimers. En af hjernecellens vigtigste proteiner – tubulin – ødelægges, når kviksølv binder sig til de svovlbrintgrupper, som tubulin indeholder.
Ud fra sin egen forskning blev prof. Haley overbevist om, at kviksølvforgiftning kan forårsage Alzheimerslignende demens, skriver speciallægen.
Et andet vigtigt forskningsresultat, som Bruce Philip Kyle trækker frem, handler om sklerose (MS).
En undersøgelse i 1987 af AW Britt fra Stockholm Universitetet viste, at kviksølvniveauet i spinalvæsken hos MS patienter var otte gange højere i forhold til en kontrolgruppe af ikke-MS patienter.
Bruce Philip Kyle nævner i sin gennemgang også forskning, der sætter kviksølv fra amalgam i forbindelse med en række andre alvorlige sygdomme. Som den miljøkatastrofe, det i virkeligheden er, har amalgamkviksølv været enormt kostbart for individer og samfund, konkluderer han.
Skriv et svar