Analyse af Dr. Joseph Mercola Faktatjekket
Oprindeligt udgivet 6. april 2020
Den korte udgave
- B1-mangelsygdommen beriberi har mange ligheder med sepsis (blodforgiftning) – en primær årsag til COVID-19-død – og thiaminmangel (B1-mangel) er relativt almindeligt hos kritisk syge patienter generelt.
- Thiaminmangel er udbredt ved lungetuberkulose, og jo mere alvorlig sygdommen er, jo mere alvorlig er thiaminmanglen. Thiamin har vist sig at begrænse Mycobacterium tuberculosis (bakterie, der forårsager tuberkulose, red.) ved at regulere ens medfødte immunitet.
- Thiaminmangel (B1-mangel) er også forbundet med udvikling af høj feber, og nogle forskere har foreslået, at alvorlige infektioner faktisk kan være en manifestation af thiaminmangel.
- Kliniske caserapporter har vist, at thiamininjektioner har afhjulpet en række akutte sygdomme, hvor høj feber var en faktor.
- Thiamin er nødvendigt for at kunne omsætte C-vitamin. C-vitamin virker også synergistisk med kortikosteroider, hvilket er med til at forklare, hvorfor Marik Sepsis-protokollen er så effektiv. Magnesium kan også være vigtigt, da det er nødvendigt for aktiveringen af thiamin.
Mens et begrænset antal lægemidler er blevet indført i behandlingen af alvorlig coronavirus infektion (SARS-CoV-2), er en række kosttilskud kommet i forreste række, fordi de tilsyneladende virker. Ud over quercetin, zink og C- og D-vitamin kan B1-vitamin (thiamin) være afgørende for at beskytte mod smitsom luftvejssygdom.
Thiamin (B1) er også en del af Dr. Paul Mariks sepsisbehandling, hvor der bruges 1.500 milligram (mg) intravenøs ascorbinsyre hver sjette time, 200 mg thiamin hver 12. time og 50 mg hydrocortison hver sjette time. (1)
Sepsis (blodforgiftning) er, som du måske har hørt, en væsentlig årsag til influenzadødsfald generelt og en primær årsag til COVID-19-dødsfald specifikt. I et klinisk forsøg (2,3) viste Marik, [tidligere] intensivlæge på Sentara Norfolk General Hospital i East Virginia, at hans behandling reducerede den sepsis-relaterede dødelighed næsten fem gange.
Nyere forskning(4,5) offentliggjort online den 9. januar 2020, viste, at Mariks sepsis-protokol også sænkede dødeligheden hos børn. Efter 30 dage havde kontrolgruppen og gruppen, der kun fik hydrokortison, en dødelighed på 28 %, mens behandlingsgruppen kun havde en dødelighed på 9 %.
C-vitamin, thiamin og steroider har synergistiske (samvirkende) effekter
Alle tre ingredienser i Mariks sepsis-protokol har synergistiske effekter, hvilket ser ud til at være grunden til, at den er så effektiv. C-vitamin er velkendt for sin evne til at forebygge og behandle infektionssygdomme alene. Influenza (6) hjernebetændelse og mæslinger (7) er alle blevet behandlet med højdosis C-vitamin, og tidligere forskning har vist, at det effektivt sænker proinflammatoriske cytokiner og C-reaktivt protein. (8,9,10)
C-vitamin og kortikosteroider har dog vist sig at virke synergistisk. Det blev påvist i en undersøgelse (11) af Marik i samarbejde med John Catravas, ph.d., farmakologiforsker ved Old Dominion University. Det interessante var, at når enten C-vitamin eller steroid blev givet isoleret, var der meget lidt forbedring. Men når de blev givet sammen, lykkedes det at udrydde infektionen, og cellerne blev gendannet til normal tilstand.
Tilsætning af thiamin (vitamin B1) er også vigtig. Beriberi har mange ligheder med sepsis, og thiaminmangel er relativt almindeligt hos kritisk syge patienter. (12) Som bemærket i en undersøgelse fra 1955 (13) er thiaminmangel også udbredt ved lungetuberkulose, og jo mere alvorligt tilfældet er, jo mere alvorlig er thiaminmanglen.
Undersøgelser har også vist, at thiamin kan være nyttigt ved en lang række sygdomme og lidelser, herunder mitokondrieforstyrrelser (14), hjertesvigt (15), delirium (16), træthed i skjoldbruskkirtlen og Hashimotos (en autoimmun lidelse i skjoldbruskkirtlen) (17). Disse og andre helbredseffekter kan være med til at forklare, hvorfor thiamin virker så godt sammen med C-vitamin og hydrokortison ved sepsis.
Man kan læse mere om Mariks sepsis-protokol i “Vitamin C – A Game Changer in Treatment of Deadly Sepsis” sammen med fornuftige anbefalinger til, hvordan man mindsker risiko for sepsis i første omgang.
Se evt. Mariks PowerPoint-præsentation: “Hydrocortisone, Ascorbic Acid and Thiamine for the Treatment of Severe Sepsis and Septic Shock,” som blev præsenteret på Critical Care Reviews-mødet i 2020 i Australien.
Thiaminmangel involveret i alvorlige infektioner
Thiaminmangel er også blevet sat i forbindelse med alvorlige infektioner. Et studie fra 2016 (18) i tidsskriftet Psychosomatics undersøge det ved at se på 68 patienter med Korsakoffs syndrom, en hukommelsesforstyrrelse forårsaget af alvorlig thiaminmangel.
Mens thiaminmangel ofte er resultatet af alkoholmisbrug, er det også forbundet med kroniske infektioner, dårlig ernæring og/eller forstyrrelse i næringsoptagelsen. Som forklaret af Alzheimer’s Association: “Thiamin hjælper hjernecellerne med at producere energi fra sukker. Når niveauet bliver for lavt, kan hjernecellerne ikke generere nok energi til at fungere ordentligt.”(19)
I Psychosomatics-undersøgelsen fandt de, at 35 ud af 68 Korsakoff-patienter led af alvorlige infektioner i den akutte fase af sygdommen, herunder meningitis, lungebetændelse og sepsis. Ifølge forfatterne kan “infektioner være den første manifestation af thiaminmangel.”
Sammenhængen mellem thiaminmangel og feber
Thiaminmangel er også forbundet med udvikling af høj feber, og ifølge et indlæg til redaktøren (21) “Is Parenteral (uden om tarmen) Thiamin a Super Antibiotic?” (Er thiamin givet parenteralt (uden om tarmen) et Superantibiotikum?) offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism i 2018, er thiamininjektioner “sandsynligvis i stand til at udrydde mikrobielle infektioner”, der forårsager feberen.
Forfatterne citerer nogle kliniske caserapporter, hvor thiamininjektioner var i stand til at vende en række akutte sygdomme, hvor høj feber var en faktor, herunder et tilfælde, hvor patienten havde høj feber, hovedpine og kvælningsfornemmelser, og et andet, hvor en patient i koma havde høj feber og alvorlig lungebetændelse.
“… en anden arbejder med meget mildere lungebetændelse, 38° feber og få riller i venstre lunge, døde inden for 24 timer, selvom der blev givet en fuld dosis penicillin G, men ingen thiamin,” skriver forfatterne.
“Den store kontrast mellem de to tilfælde gjorde et så dybt indtryk, at det virkeligt blev husket. Seksoghalvtreds år senere blev det et livreddende forslag til et kritisk tilfælde af dødelig viral lungebetændelse.”
Forfatterne fortsætter med at beskrive et endnu mere bemærkelsesværdigt tilfælde med en 38-årig kinesisk kvinde, som blev bragt til hospitalet med høj feber (39-40 grader), smerter, hævede ben og blodigt opspyt. Laboratorieundersøgelser viste, at hun var anæmisk og havde lavt antal blodplader, alvorlig lungebetændelse, dyb venetrombose og hjertesvigt. Hun blev også testet positiv for hepatitis C.
“En grundig identifikationsundersøgelse afslørede, at patogenet til hendes lungebetændelse var en ukendt type virus,” skriver forfatterne. “Lungelæsionerne var ekstremt alvorlige, mærkelige og sjældne med flere små perforeringer i venstre lunge …
Efter 12 dage med immunglobulin, antiviral, antitrombotisk og febernedsættende medicin var hun ved at dø, da hendes familie straks bragte hende hjem … I hjemmet blev thiamin 200 mg og en B-kompleks ampul (indeholdende thiamin 10 mg, riboflavin 2 mg, niacinamid 30 mg, pyridoxin 2 mg, pantothensyre 1 mg) injiceret tre gange dagligt.
Temperaturen blev normal igen efter 2 dage, og ødemerne i benene forsvandt efter 5 dage … Efter 58 dage blev hun undersøgt på Beichen Hospital … Resultaterne viste et normalt hjerte; hepatitis C negativ, der var ingen perforering af lungerne … Hun havde derefter et fremragende helbred uden tegn på emboli eller tilbagevendende lungebetændelse.”
Cirka 10 måneder efter den første indlæggelse gennemgik hun endnu en opfølgning, som afslørede normale blodtal og elektrokardiografi. Hendes lunger så også helt normale ud på røntgenbilleder, “uden fortykkelse eller sammenvoksning af lungehinden, bortset fra nogle få teksturfortykninger i lungerne.”
Ifølge forfatterne fik dette tilfælde dem til at spekulere på, om thiamin kunne være “et superantibiotikum”. “Det så ud til at være tilfældet, og det var ved at udvikle sig til et stærkt alternativ, hvis antibiotika svigtede,” sagde de.
Thiaminmangel kan påvirke pandemier
Verdenssundhedsorganisationen WHO har også offentliggjort information om vigtigheden af thiamin, og hvordan man forebygger mangel under større nødsituationer. (22) Ifølge WHO:
“Thiaminmangel opstår, når kosten hovedsageligt består af formalet hvidt korn, herunder poleret ris, og hvedemel, som alle er meget dårlige kilder til thiamin. Thiaminmangel kan udvikle sig inden for 2-3 måneder efter et mangelfuldt indtag og kan forårsage invaliditet og død.”
Andre beviser tyder på, at thiamininmangel kan udvikle sig endnu hurtigere end det, måske så hurtigt som to uger, da dets halveringstid i kroppen kun er ni til 18 dage. (23) WHO-rapporten påpeger også, at “thiaminmangel forekommer sporadisk hos mennesker, der er socialt isolerede, lider af appetitløshed og selvforsømmelse”. Og hvad mere er:
“Behovet for thiamin øges, når man indtager store mængder kulhydrater, og det øges i perioder med øget stofskifte, f.eks. ved feber, muskelaktivitet, hyperthyreoidisme og også under graviditet og amning. En kost baseret på polerede ris har et højt indhold af kulhydrater, hvilket øger behovet for thiamin og forværres af et lavt indhold af thiamin.”
Bortset fra ris er alle former for junkfood også fyldt med kulhydrater, hvilket kan gøre det nødvendigt at indtage mere thiamin end normalt for at forhindre bivirkninger af thiaminmangel. Hos voksne opdeles thiaminmangel i to primære typer: (24,25)
- Tør beriberi (symptomer fra nervesystemet, red.) Polyneuropati med paræstesi i ekstremiteterne (især benene), reduceret knæ- og andre senereflekser, progressiv alvorlig svaghed og svind af muskler og stærkt øget modtagelighed for infektioner.
- Våd beriberi (symptomer på hjertesvigt, red.) – Ødem (især i benene, men også på kroppen og i ansigtet), høj hjerteydelse, ventrikelsvigt, sinusrytme, dilatation af arterioler mv.
Ved dramatisk at øge modtageligheden for infektioner kan thiaminmangel potentielt have indflydelse på spredningen af næsten enhver pandemisk infektionssygdom.
Betydningen af thiamin ved septisk shock
Med hensyn til sepsis – som er den primære årsag til, at folk dør af COVID-19 – kan thiamin være af vital betydning. I en artikel i Journal of Thoracic Disease med den sigende titel “Do Not Forget to Give Thiamine to Your Septic Shock Patient!” understreger forfatterne, at: (26)
“[Thiamin] er et vandopløseligt vitamin, som er en uundværlig bestanddel af cellernes stofskifte. En mangel kan derfor være potentielt livstruende … Thiamindiphosphat, også kendt som thiaminpyrophosphat (TPP) … er den vigtigste og mest aktive form af vitaminet …
Thiaminpyrophosphat … virker sammen med magnesium for at fremskynde forskellige mitokondrielle oxidative decarboxyleringsreaktioner.
Mangel på thiamin fører til ændringer i stofskiftet, som ender med mælkesyreacidose …
Thiaminmangel er også udbredt hos patienter med septisk chok, hvor frekvensen varierer fra 20 % til 70 % afhængigt af den grænseværdi, der bruges til at definere tilstedeværelsen af thiaminmangel…
Forfatterne citerer yderligere forskning, der kraftigt antyder, at “indgivelse af thiamin er fordelagtigt hos septiske chokpatienter med alvorlig thiaminmangel (thiaminniveau ≤7 nmol/L).” I betragtning af sikkerheden ved thiamin, selv ved høje doser, understreger forfatterne, at “patienter med septisk chok bør få thiamin … uden at vente på resultaterne af thiaminniveauet.”
Retningslinjerne fra European Society for Clinical Nutrition and Metabolism for patienter på intensivafdelinger er 100 til 300 mg thiamin pr. dag “i de første tre dage på intensivafdelingen for alle patienter med mistanke om thiaminmangel.” (27) I tilfælde af septisk chok kan det dog være nødvendigt med doser på 500 mg. Ifølge “Glem ikke at give thiamin til din patient med septisk chok!” (28)
“Fordi allergisk chok er blevet rapporteret i sjældne tilfælde, har retningslinjer i Storbritannien anbefalet, at thiamin skal administreres over 15 til 30 minutters interval i en blanding af saltopløsning eller dextrose med det formål at afværge potentielle bivirkninger.”
C-, D-, thiamin- og magnesiumvitaminer ved kritisk sygdom
En rapport fra 2018 (29) i Intensive Care Medicine fokuserer også på thiamin – her sammen med vitamin C og D. Rapporten citerer forskning, der viser, at patienter med septisk chok og thiaminmangel, som fik thiamin, havde langt lavere dødelighed (13 %) end dem, der ikke fik det (46 %). (30) De var også langt mindre tilbøjelige til at lide af nyresvigt.
Ligesom thiamin er akut C-vitaminmangel meget almindelig under kritisk sygdom, men har en tendens til at gå ubemærket hen. Som der står i denne rapport: “Akut C-vitaminmangel kan bidrage til hypotension, overdrevet inflammation, kapillærlækage, oxidativ organskade og nedsat immunforsvar og sårheling.”
Mangel på D-vitamin er også almindeligt og kan forværre sygdom og øge risikoen for at dø af akut sygdom. Ifølge forfatterne til denne rapport:
“Foreløbige data med nye metoder tyder på, at glutathion- og glutamatmetabolismen, som er vigtige for redoxregulering og immunmodulering, påvirkes af D-vitaminstatus …
Man fandt ingen forskel i længden af hospitalsophold mellem grupperne, men der var en signifikant reduktion i dødeligheden i den foruddefinerede undergruppe af patienter med alvorlig D-vitaminmangel. Den seneste metaanalyse konkluderer, at D-vitamin på intensivafdelingen kan være forbundet med en reduktion af dødeligheden.”
Overraskende nok har magnesium ikke fået megen opmærksomhed her. Det kan dog være lige så vigtigt for forebyggelse og behandling af infektioner, da magnesium er nødvendigt for aktivering af både thiamin (31) og D-vitamin. (32,33,34)
Kilder og referencer
- 1, 2 Chest June 2017; 151(6): 1229-1238
- 3 Dr. Malcolm Kendrick, January 28, 2017
- 4 American Journal of Respiratory and Critical Care MedicineJanuary 9, 2020 [Epub ahead of print]
- 5 Science Daily January 22, 2020
- 6 Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 1999 Oct;22(8):530-3
- 7 Clinical Guide to the Use of Vitamin C by Fredrick R. Klenner, MD
- 8 Journal of Translational Medicine 2012; 10: 189
- 9 Riordan Clinic Press Release October 2012
- 10 Naturalhealth365.com November 22, 2016
- 11 Chest 2017 Nov; 152(5): 954–962
- 12 Critical Care 2018; 22: 283, Thiamine
- 13 J-Stage 1955; 44(7): 724-731
- 14 Mol Genet Metab. 2017 Nov; 122(3): 1–9. September 18, 2017
- 15 Heart Failure July 2013, DOI: 10.1111/chf.12037
- 16 Innovations in Clinical Neuroscience 2013 Apr; 10(4): 26–32
- 17 Thyroidpharmacist.com February 3, 2015
- 18 Psychosomatics Nov-Dec 2016; 57(6): 624-633
- 19 Alzheimer’s Association, Korsakoff Syndrome
- 20 Frontiers in Immunology 2018; 9(1778)
- 21 Annals of Nutrition & Metabolism 2018;72:149–150, Letter to the Editor
- 22 WHO.int Thiamine Deficiency and Its Prevention and Control in Major Emergencies (PDF)
- 23 Journal of Thoracic Disease 2016 Jun; 8(6): 1062–1066, Thiamine Elimination and Associated Thiamine Insufficiency Syndromes
- 24 WHO Thiamine Deficiency and Its Prevention and Control in Major Emergencies
- 25 Journal of Thoracic Disease 2016 Jun; 8(6): 1062–1066, Associated Thiamine Insufficiency Syndromes
- 26, 28 Journal of Thoracic Disease 2016 Jun; 8(6): 1062–1066
- 27 Clinical Nutrition August 2009; 28(4): 387-400
- 29 Intensive Care Medicine 2018; 44(11): 1940–1944
- 30 Intensive Care Medicine 2018; 44(11): 1940–1944, Dose and Future
- 31 Medical Hypotheses 2001 Feb;56(2):163-70
- 32 Live Science February 26, 2018
- 33 Medicalxpress.com February 27, 2018
- 34 News-Medical.net February 26, 2018
Kilde: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2023/01/31/importance-of-thiamine.aspx
Mere om B1-mangel fra “den store danske“:
Thiaminmangel
Let mangel på thiamin viser sig ved utilpashed, dårlig hukommelse, tristhed, hjertebanken, føleforstyrrelser og muskelsvaghed. Ved mere udtalt mangel kan tilstanden udvikle sig til våd beriberi (efter singalesisk bhari ‘svækkelse’) med symptomer på hjertesvigt eller til tør beriberi med symptomer fra nervesystemet. Våd beriberi forekommer næsten udelukkende hos asiatiske befolkninger, der har ris som hovedernæring og høj fysisk aktivitet, og viser sig ved væskeansamlinger (ødem), åndenød og degeneration af hjertemuskulaturen, hvilket kan være dødeligt. Den hollandske læge C. Eijkman opdagede under ophold på Java i 1890’erne, at beriberi kan forebygges ved indtagelse af upolerede ris. Tør beriberi forekommer i dag hovedsagelig hos fejlernærede alkoholikere og viser sig som nervebetændelse med føleforstyrrelser og smerter i benene, lægkramper samt muskellammelser, som kan give en karakteristisk hanefjedsgang. Påvirkning af centralnervesystemet kan udvikles akut med øjenmuskellammelse, gangbesvær, svigtende hukommelse, konfusion og bevidstløshed (Wernickes syndrom), og ubehandlet er sygdommen dødelig.
Oversat og redigeret af cr@mayday-info.dk for May Day maj 2023
Skriv et svar