Helsefrihed på recept. Radiodoktorens kommentar
Af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent, marts 2006
Kosttilskud, urter og naturmedicin. Vi bruger det næsten alle sammen. Selv kritiske læger bruger det. Og det er der en grund til. Naturlægemidler virker, og i de rette doser, giver de sjældent nogen bivirkninger. Et klart bevis på, at kroppen klarer sig bedst, hvis man giver den naturlige virkemidler.
Ifølge læge, sundhedskonsulent og tv-vært, Carsten Vagn-Hansen, findes sundheden ude i naturen. Selv arbejder han med naturlig og ortomolekylær medicin, der tager udgangspunkt i kroppens selvhelbredende kræfter. Vi kan helbrede os selv, hvis vi giver kroppen de næringsstoffer, den har brug for og får renset ud i alle de affaldsstoffer, der har hobet sig op. Samtidig er det vigtigt, at vi forstår at bruge vores krop rigtigt og er opmærksomme på, at sindet også har stor betydning for kroppens funktioner.
Naturlig og ortomolekylær medicin er virksomt og meget sjældent skadeligt, hvilket man ikke kan sige om ret mange lægemidler. Tværtimod. I dag er lægemidler, der er korrekt ordineret og indtaget, den fjerde hyppigste dødsårsag på hospitaler og plejehjem. Et tal der på foruroligende vis skriger mod himlen. Det er blevet sundhedsfarligt at gå til lægen!
Penge er magt
Desværre er det ikke ny viden. I Israel har man to gange oplevet, at dødeligheden blev halveret under længerevarende lægestrejker. Samme tendens så vi i Danmark under 2. verdenskrig, hvor medicinforbruget og dødeligheden faldt, fordi færre gik til læge, og færre blev indlagt. Det er selvfølgelig ikke lægerne, der slår folk ihjel. Det er de belastende behandlinger og skadelig medicin, der tager menneskeliv.
Men hvordan hænger det sammen med alle de rapporter og undersøgelser, der hvert år roser forskellige lægemidler til skyerne? Carsten Vagn-Hansen er ikke i tvivl; medicinalindustrien køber sig til flotte ord og resultater. Flere undersøgelser peger i den retning, og samtidig er det kommet frem, at man kun kan stole på 8-10 % af den lægevidenskabelige forskning.
Mange af de populære lægemidler har vist sig at være direkte farlige. Hormonbehandling af kvinder efter overgangsalderen, har vist sig at øge risikoen for kræft, blodpropper og demens. Antidepressive SSRI-præparater har vist sig at øge risikoen for selvmord, ændre folks karakter og være ineffektive ved svære depressioner. Derudover har de kolesterolsænkende statiner vist sig at øge risikoen for hjertesvigt, kræft, demens og muskelproblemer.
Mens medicinalindustrien tjener styrtende med penge, betaler uvidende mennesker prisen med deres helbred. En direktør i et medicinalfirma har udtalt, at det kun er 25 %, der har glæde af deres ordinerede lægemidler. Resten er enten upåvirkede, eller oplever voldsomme bivirkninger, når de tager det.
På trods af det, lader det til, at politikerne holder hånden over medicinalindustrien. Højst sandsynligt fordi den har stor eksport, skaber mange arbejdspladser og giver gode indtægter til Staten. Fordele, som politikerne åbenbart er villige til at betale dyrt for.
Man fristes til at tro, at det også er derfor, at politikerne indirekte er begyndt at støtte kampen mod kosttilskud, urter og naturmedicin. De naturlige sundhedsmidler udgør en konkurrencemæssig trussel mod medicinalindustrien. Folk bruger dem dagligt, og det kan på længere sigt skade medicinalindustrien, da naturmedicinen mindsker behovet for kemisk fremstillede medikamenter.
For at minimere denne konkurrence er der lavet en lov, der siger at alt, der kan forebygge, virke mod sygdom og lindre, skal betragtes som lægemidler. Det betyder, at mange kosttilskud bliver forbudt, fordi ingen af de mindre producenter har råd til at udarbejde den dokumentation, der er nødvendig, for at få dem registeret som lægemidler. Kosttilskud, urter og naturmedicin er sammensat af naturlige midler, som det ikke kan betale sig at forske i.
Uanset hvor meget man forsker i f.eks. kamille, vil man aldrig kunne tage patent på det, fordi det er tilgængeligt for alle. Faktisk ligger der allerede god dokumentation for produkternes positive virkning, men den anerkendes ikke af styrelserne.
Loven er helt ude af proportioner med den risiko, kosttilskuddene indebærer. I årevis er der ikke dokumenteret ét eneste dødsfald pga. kosttilskud. Alligevel har de danske politikere valgt at stramme loven yderligere, så kosttilskud med fysiologiske funktioner også skal registreres som lægemidler.
I virkeligheden er loven så skrap, at en mængde almindelige fødevarer falder ind under den. Bl.a. chokolade og grøn te, der indeholder antioxidanter og som har flere sundhedsfremmende egenskaber.
Helsefrihed
Loven spænder ikke alene ben for naturlige virkemidler. Den spænder også ben for vores ytringsfrihed.
Sidste år blev Carsten Vagn-Hansen anmeldt til Lægemiddelstyrelsen, fordi han havde udtalt sig om kosttilskuds helbredende og lindrende egenskaber. En anmeldelse, der klart overskred menneskerettighederne, som blandt andet siger, at alle har ret til at søge og få oplysning. Det virker paradoksalt, at en læge, der lever af at rådgive folk, kan blive slæbt i retten for det samme. Sagen fik heldigvis den rigtige afslutning, og Carsten Vagn-Hansen blev frikendt.
Sagens udfald betød, at alle der ikke sælger eller har økonomiske interesser i kosttilskud, urter eller naturmedicin, har ret til at udtale sig om det i positive vendinger.
Desværre gælder det jo ikke for helsekostforretninger og producenter. De må stadigvæk ikke vejlede eller fortælle om produkternes gavnlige virkning på vores sundhed. Loven fjerner reelt den frie adgang til kosttilskud. Og ikke nok med det, den fratager os også muligheden for selv at bestemme over vores egen sundhed, når vi ikke kan søge råd og vejledning hos kyndige folk.
Er helsefrihed nu også noget vi, skal ha’ på recept?
Carsten Vagn-Hansen – radiodoktoren – er nu aktuel med programmer på TV-kanalen DK4.
(Artiklen er fra Helsams blad, marts 2006 og bringes her med tilladelse)
Skriv et svar