Hvis man oplever symptomer som træthed, følelsesløshed, svag kvalme, tåget syn eller en øget tendens til glemsomhed, kan man forestille sig flere scenarier. Nogle af dem kan være skræmmende, men en mulighed, kan være mangel på B12-vitamin (også kaldet cobalamin).
Næsten halvdelen af den amerikanske befolkning har mindre end høje blodniveauer af B12-vitamin, men symptombilledet er så varieret, at det er svært at fastslå, hvor mange mennesker der lider af det, ifølge Harvard Health, som beskriver de “snigende” og tilsyneladende uafhængige symptomer, som en 62-årig mand udviklede over to måneder. Ifølge hans journal, der blev offentliggjort i The New England Journal of Medicine (1), havde han:
“Følelsesløshed og en følelse af prikken i hænderne, problemer med at gå, alvorlige ledsmerter, begyndte at blive gul og blev gradvist mere forpustet … Det kunne have været værre, for alvorlig B12-mangel kan føre til dyb depression, paranoia og vrangforestillinger, hukommelsestab, inkontinens, tab af smag og lugt og meget mere. “ (2).
Det er problematisk, at ovenstående symptomer kan få folk til at fokusere på at behandle dem i stedet for at undersøge kilden til problemet. Før eller senere kan en mangel på B12-vitamin i ens system dog være så ødelæggende, at alvorlige lidelser som Alzheimers sygdom, Crohns sygdom og uoprettelige hjerneskader kan tage livet af en, hvis manglen ikke håndteres.
Symptomer på lavt B12-vitamin er dog ikke så usammenhængende
Listen over symptomer, der kan være årsag til en B12-mangel, er lang, men mange af symptomerne er forbundet med centralnervesystemet. For lidt B12 i systemet kan også vise sig ved dårligt syn, svaghed, prikken i hænder eller fødder og tilfælde af “klodsethed”. Otte almindelige tegn, der tyder på lavt B12-niveau, er:
- Træthed
- Anæmi
- Kvalme
- Fordøjelsesproblemer
- Svaghed
- Hudinfektioner/hudproblemer
- Mental forvirring
- Nerveproblemer “Dårlige nerver”
Men det er også vigtigt at forstå, at flere områder af kroppen kan påvirkes negativt af en B12-mangel, og at selv om mange af symptomerne kan virke uafhængige, så fører det ene ofte til det andet, som man siger.
Lavt B12 kan forårsage anæmi (blodmangel), som har sit eget sæt af symptomer
Som det er tilfældet for alle mennesker, er B12-vitamin nødvendigt for at holde nervesystemet i orden og for at lave DNA, som er det genetiske materiale i alle celler. (3) B12 er også nødvendigt for at producere røde blodlegemer, som transporterer ilt i hele kroppen.
Men med mangel på B12 får mange af de røde blodlegemer en unormal form og/eller bliver for store, så de ikke kan transportere ilt; processen forstyrres. For få røde blodlegemer eller en unormalt lav mængde hæmoglobin i de enkelte røde blodlegemer forårsager anæmi, et af de mest almindelige tegn på, at B12-mangel er ved at blive et problem. (4)
Anæmi kan forårsage nogle af de tidligere nævnte symptomer, såsom svaghed, træthed, svimmelhed, kolde hænder og fødder, bleg hud og brystsmerter, som opstår, fordi hjertet skal arbejde hårdere for at flytte iltrigt blod gennem kroppen, rapporterer The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). (5)
Det kan igen føre til uregelmæssig hjerterytme eller arytmi, forstørret hjerte og endda hjertesvigt. (6) Det er vigtigt at erkende B12-mangel hellere før end senere, da det ukontrolleret kan føre til permanente skader i kroppen. (7) Ifølge Linus Pauling Institute (8) kan B12-mangel også være skyld i flere andre alvorlige sygdomme og tilstande, bl.a.:
- Brystkræft (9)
- Kronisk mavebetændelse (10)
- Depression (11)
- Defekter i neuralrørene (12)
- Osteoporose (13)
- Mavetarmkræft (14)
- Dysfunktion i skjoldbruskkirtlen (15)
- DNA-skader(16)
Hvordan kan lavt B12-niveau forårsage gulsot i huden og demens?
Da B12 – og mangel på B12 – er tæt forbundet med nervesystemet, er tegnet kendt som “stikken og prikken” eller at kropsdelen “sover” et, der indikerer et nerveproblem, som bør behandles så hurtigt som muligt, og viser, hvor tæt forbundet kroppens funktioner er med hinanden.
Da B12-vitamin er vigtigt for vedligeholdelsen af centralnervesystemet, herunder ledningen af nerveimpulser og produktionen af myelinskeden, beskytter og “isolerer” det ens nerver. Uden denne beskyttende isolering kan nerverne blive beskadiget, hvilket kan føre til symptomer som “stikken og prikken” i hænder og fødder samt skader på det centrale og perifere nervesystem. (17)
Hvis du har bemærket, at din hud er bleg eller har et gulligt skær, er det en advarsel om, at din krop ikke er i stand til at producere tilstrækkeligt mange røde blodlegemer. Du har måske ikke tænkt over det, men det er de røde blodlegemer, der cirkulerer nede under huden, der giver den sin sunde farve.
B12-vitaminmangel kan forårsage megaloblastær anæmi, hvilket kan svække blodcellerne, hvorefter andre symptomer begynder at dukke op. Når leveren nedbryder røde blodlegemer, frigiver den bilirubin, et brunligt stof, der giver huden et gulsotlignende udseende, som ofte ses hos spædbørn. (18)
Som om disse problemer ikke var nok, kan personer med et lavt niveau af B12 også få problemer med at tænke klart, hvilket senere bliver til den tilstand, som lægerne kalder kognitiv svækkelse eller demens.(19)
Symptomerne bliver ofte tydelige, når en person har vanskeligheder med at ræsonnere og får hukommelsestab, men ofte er det det, der behandles, i stedet for at undersøge muligheden for en B12-mangel, som kunne afhjælpe symptomerne, hvis den blev behandlet.
En omfattende undersøgelse i Australien i 2012 afslørede sammenhænge mellem lave B12-vitaminniveauer og neurodegenerative sygdomme. I alt 43 undersøgelser afslørede, at “subkliniske lav-normale niveauer er forbundet med Alzheimers sygdom, vaskulær demens og Parkinsons.” (20)
En anden undersøgelse bemærker:
“Der bør altid kigges efter B12-vitaminmangel, når en patient udviser hukommelsestab, da det generelt er reversibelt med behandling. Der er observeret mange neuropsykiatriske symptomer, og mange af dem hos patienter, der ikke har megaloblastær anæmi. Disse omfatter hukommelsestab, psykose, herunder hallucinationer og vrangforestillinger, træthed, irritabilitet, depression og personlighedsændringer.” (21)
B12-mangel viser sig ofte i munden
Et symptom på anæmi, der ofte viser sig, er sår i munden, også kaldet blister, små gule eller hvide sår, der kan forekomme på tandkødet eller lige inden for læberne. Mens de normalt forsvinder i løbet af en uge eller to, er de ofte ret smertefulde.
Men B12-mangel kan også forårsage andre symptomer i munden fx på tungen. En undersøgelse beretter om tilfælde med en midaldrende kvindelig patient – en almindelig demografisk gruppe for hendes symptomer – med en vedvarende brændende fornemmelse på tungen i flere måneder. Hun blev diagnosticeret med glossit (geografisk tunge), som forårsager en mærkbart hævet, glat, rød tunge, og hun fik en enkelt indsprøjtning med B12-vitamin, hvilket “resulterede i fuldstændig ophør af hendes symptomer og normalt udseende af hendes tunge efter tre dage”. (22)
Lavt B12 giver øget risiko for alvorlige infektioner
Personer med mangel på B12-vitamin har større risiko for infektioner forårsaget af to potentielt dødelige patogener. Resultaterne af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet PLOS Genetics (23) blev lavet på 1 millimeter lange nematoder eller orme kaldet Caenorhabditis elegans (C. elegans), en af verdens mest basale organismer, der er på størrelse med en blyantspids.
Af afgørende betydning for undersøgelsen var, at nematoder deler en interessant egenskab med mennesker: De kan heller ikke producere deres eget B12-vitamin. Som rapporteret af MedIndia involverede undersøgelsen to ormepopulationer: en med og en uden en kost med tilstrækkeligt B12, som viste, at en kost med B12-mangel skader ormenes helbred på celleniveau ved at reducere deres evne til at omsætte forgrenede aminosyrer (BCAA).
Sådan optimerer du dit B12-vitaminniveau
Nogle mennesker har større risiko end andre for vitamin- eller mineralmangel, men veganere og vegetarer er særligt udsatte, fordi B12 stammer fra animalske produkter. Derudover er ældre voksne og personer med tarmproblemer og dårlig tarmoptagelse også i risiko.
Undersøgelser har også vist, at folk, der tager metformin (mod diabetes) og langvarig brug af protonpumpehæmmere (mod mavesyre), også har en øget risiko for B12-vitaminmangel, hvilket har fået forskerne til at foreslå, at “det synes klogt at overvåge B12-vitaminniveauet regelmæssigt hos patienter, der tager metformin.” (29)
Da det ikke produceres af kroppen, skal B12-vitaminet komme fra en anden kilde – nemlig fra fødevarer og kosttilskud. Gode kilder til cobalamin eller B12-vitamin omfatter bl.a:
Lam, økologisk oksekød og lever fra okse, vildt, kammuslinger, økologisk kylling og æg, økologisk råmælk, ernæringsgær eller gærflager (nutritional yeast).
Ifølge National Institutes of Health (NIH) (30) skal en person på 14 år og derover i gennemsnit have 2,4 mikrogram (mcg – en milliontedel af et gram) B12-vitamin om dagen, gravide kvinder bør få 2,6 mcg, og ammende kvinder bør få 2,8 mcg. Nyfødte og børn op til 13 år har brug for mellem 0,4 og 1,8 mcg.
Det er også vigtigt at overveje, hvilken type B12-vitamintilskud man tager. Hvis man skal vælge mellem cyanocobalamin, den syntetiske form (32), og methylcobalamin, som er den naturlige form, der findes i fødevarer, er methylcobalamin det bedste, bl.a. fordi kroppen lagrer det i større mængder. (33)
Sources and References
- 1 New England Journal of Medicine April 2012;366(17):1626-1633
- 2 Harvard Health Medical School Publishing January 10, 2013
- 3 NIH June 24, 2011
- 4, 7, 19, 29 American Academy of Family Physician 2011
- 5 NHLBI
- 6 NIH
- 8 Linus Pauling Institute June 4, 2015
- 9 Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. March 1999;8(3):209-17
- 10 Heliobacter. December 2002;7(6):337-41
- 11 J Psychopharmacol. January 2005;19(1):59-65
- 12 NIH March 2, 2009
- 13 Journal of Bone and Mineral Research December 4, 2009 Volume 20, Issue 1
- 14 International Journal of Cancer May 31, 2017 Volume 141, Issue 6
- 15 Asia Pac J Clin Nutr. 2016;25(2):221-6
- 16 Pediatr Int. December;53(6):1023-7
- 17 Medical News Today January 23, 2019
- 18 Pak J Med Sci. May-June 2018; 34(3): 714–718
- 20 Int Psychogeriatr. April 2012; 24(4):541-56
- 21 Memory Loss, Alzheimer’s Disease, and Dementia (Second Edition) 2016, pages 145-155
- 22 CMAJ. September 3, 2013; 185(12): E582
- 23 PLOS Genetics March 13, 2019
- 24, 25 MedIndia March 14, 2019
- 26, 27 Medicalxpress August 1, 2018
- 28 CDC March 9, 2018
- 30 NIH November 28, 2018
- 31 The Free Dictionary
- 32 BMJ September 4, 2014
- 33 J Lab Clin Med. April 1973;81(4):557-67
Kilde: Dr. Mercola arkiv 18/7/2022 (Utilgængeligt efter 48 timer.)
Oversat og redigeret af cr@mayday-info.dk
Ole
Først nederst i artiklen kom det Ordet methylcobalamin, men bedre sent end aldrig!
Det er også vigtigt at overveje, hvilken type B12-vitamintilskud man tager. Hvis man skal vælge mellem cyanocobalamin, den syntetiske form (32), og methylcobalamin, som er den naturlige form, der findes i fødevarer, er methylcobalamin det bedste, bl.a. fordi kroppen lagrer det i større mængder.