May Day om funktionel eller beriget mad
May Day støtter valgfrihed i forhold til adgang til bivirkningsfri (integreret/komplementær/alternativ) behandling samt næringsstoffer for at fremme forebyggelse, livskvalitet og generel folkesundhed – og foreningen stiller sig skeptisk over for gensplejset mad (GMO), idet denne teknologi ikke indtil videre har vist sig særlig positiv.
Det ligger derfor i naturlig forlængelse heraf, at vi er skeptisk indstillet over for funktionelle fødevarer, idet disse ser ud til at:
- Kunne give underlødige fødevarer et indtryk af at være sunde.
- Kunne gøre det vanskeligere at få et overblik over en samlet, daglig dosis af tilsatte næringsstoffer.
- Være på fremmarch, på bekostning af en fri adgang til kosttilskud.
- Kunne have til hensigt at blande mad og vacciner, hvilket kan være uforsvarligt.
- Være lanceret af de samme industrier, som producerer sprøjtemidler og GMO-mad.
Det skal dog tilføjes, at May Day finder det absurd, at mediedebatten om beriget mad ofte har kastet et negativt skær over vitaminer og mineraler, så disse dermed er fremstået som nærmest farlige.
Vi har noget svært ved at forestille os, at det skulle være specielt "farligt" at tilsætte vitaminer og mineraler i meget små doser til mad. En sådan alarmering virker derfor proportionsforvrænget.
Problemet med beriget mad er snarere, at funktionelle madvarer sjældenere lader til at være generelt sunde madvarer, da disse produkter ofte generelt indeholder mere sukker samt dårligere fedtstoffer og salte.
Snakken om "vildledning" i forhold til de funktionelle fødevarer er også smittet af på kosttilskudsprodukter, hvor man ønsker at informere om disses sundhedsmæssige virkninger, og hvor May Day mener, at der bør skelnes klarere imellem information og reklame.
Med beriget mad kan forbrugere desuden komme til at betale ekstra for at få de næringsstoffer ind i maden igen, som den "grønne revolution" (læs: det intensive pesticidlandbrug) i sin tid var med til at fjerne fra kosten.
Det er ikke nyt at der er penge at tjene på at behandle mad, så det kan nok ikke overraske nogen, at medicinal- og fødevareindustrier nu ser (gensplejsede) funktionelle fødevarer som det næste store indbringende marked.
Det er dog interessant at se, at offentlige opinionsdannere, der i årevis har bedyret, at en varieret kost er nok til at man kan holde sig rask, og i samme periode har advaret imod kosttilskud, nu synes at tale for de funktionelle fødevarer. Betyder det at kosten alligevel ikke er så næringsrig som ellers påstået – eller…?
Det er almen viden at mad (og vand) har en fysiologisk effekt, altså indvirker på kroppen på forskellige måder. Det kan beriget mad udnytte ved at gøre mad (og kosttilskud) til medicinalprodukter – patenteret af fødevare- og medicinalindustrier. Det, der i denne sammenhæng kan vise sig at blive det største problem er, at storindustrier hermed kan forsøge at monopolisere og kontrollere fødevarerne.
NB
I Danmark hører berigelse af mad ind under lovgivningen for tilsætningsstoffer. De danske myndigheder går kun ind for berigelse af mad, "hvis der er klare ernæringsmæssige behov for det." Det har en EU-domstolsafgørelse dog i mellemtiden underkendt, og en EU-harmonisering er på vej, som kan betyde, at EU-Parlamentet i 2004 tager stilling til vitamin/mineral-beriget mad (og slik).
De danske fødevaremyndigheder mener ikke, at der er behov for at tilsætte vitaminer og mineraler til madvarer. Den generelle holdning er, at vi får tilstrækkeligt med næringsstoffer gennem en varieret kost (!)
Man må dog godt:
– berige salt med jod samt tilsætte enkelte vitaminer og mineraler til fx. juice og morgenmadsprodukter. En berigelse må dog kun ske i et omfang, som svarer til det, der er gået tabt i en industriel forarbejdning af råvaren.
– tilsætte A-vitamin til margarine, så længe det svarer til det A-vitaminindhold, der findes i smør, ligesom det er tilladt at tilsætte vitaminer og mineraler til mad, som er beregnet til at erstatte modermælk og mad, såsom sondemad.
Artikeloversigt
- Folinsyre – for lidt, forkert, formynderi – Af Alex Dybring
- Funktionelle fødevarer på fremmarch – Af Alex Dybring
Links
American Council on Science and Health – on Functional Foods
Article: Facts on Functional Foods by Kathleen Meister.
Global Issues
Om Funktionelle Fødevarer
International Life Sciences Institute
Verdensomspændende planer om at udvikle GMO-mad og Funktionelle Fødevarer.
Skriv et svar